top of page
Melissa Venema-5~2.jpg
Biografie

Melissa Venema, een jonge Nederlandse trompettiste, werd geboren op 12 april 1995. Ze woont met haar moeder in Zaandam, ten noordwesten van Amsterdam, en is de jongste van zes kinderen.
Op de jonge leeftijd van 8 jaar ontdekte Melissa haar liefde voor de trompet. Ze begon onmiddellijk de trompetstudie met een toewijding en enthousiasme die haar naam “Melissa” tot eer strekt. Want “Melissa” is afgeleid van het Grieks en betekent 'bezig als een bij'. Melissa oefent op haar instrumenten maximaal drie uur per dag. Ze neemt haar trompetspel soms op om vervolgens haar spel op fouten te analyseren. Op de leeftijd van slechts 10 jaar is Melissa geslaagd voor het toelatingsexamen van de Jong Talentklas van het "Conservatorium van Amsterdam". In juni 2016 rondde ze haar trompetopleiding (klassiek) aan het conserveratorium in Amsterdam succesvol af.


Melissa kreeg haar eerste muzikale prijzen helemaal aan het begin van haar studie. Ze was vooral succesvol bij het "Prinses Christina Concours”, en won daar meerdere malen. In 2009 is ze er zelfs in geslaagd om daar niet alleen de 1e prijs te winnen, maar ook alle andere prijzen - de aanmoedigingsprijs, de publieksprijs en de finaleprijs. Melissa heeft ook andere prijzen in Nederland gewonnen, zoals prijzen bij de SJMN (Stichting Jong Muziektalent Nederland) waar ze in 2008 de eerste prijs kreeg. Ook internationaal heeft Melissa veel succes gehad. In 2010 was ze de jongste deelnemer in het "International Chicago Brass Festival", waar ze op de derde plaats eindigde.


Toen ze nog maar 11 jaar oud was produceerde Melissa haar eerste CD, met de titel "Melissa VOOR U". Haar debuutalbum werd geproduceerd door Bert Moll, dirigent van het "Groot Nationaal Strijkorkest". Deze Cd bevat opnames van religieuze muziek, want Melissa, die Christen is, uit haar geloof ook door de muziek die ze speelt. Zo trad de jonge kunstenaar ook geregeld op bij evenementen van de meest bekeken religieuze kerkdienst ter wereld: 'Hour of Power' met dr. Robert Schuller. Melissa heeft ook opgetreden in de beroemde en adembenemende "Crystal Cathedral" in Californië. Haar optreden daar is in meer dan 70 landen via televisie uitgezonden.
Melissa’s tweede Cd, "Melissa in Concert", werd uitgebracht in 2009. Het instrumentale album bevat een mix van klassieke en populaire melodieën. Daarna bracht Melissa in 2010 haar derde album, "From the Heart", uit dat is geproduceerd in samenwerking met Cathelijne Noorland.
Deze Cd producties alleen al maken duidelijk hoe enorm veelzijdig deze uitzonderlijke jonge trompettist is. Ze speelt een breed repertoire van populaire muziek tot concertstukken. Het strekt zich uit van componisten als Bach en Haydn tot en met Rota en Webber. Melissa Venema heeft ook al stukken voor trompet gespeeld die speciaal voor haar gecomponeerd zijn o.a door Ruud Merx uit het Johan Strauss orkest van Andre Rieu en meesterpianist Wibi Soerjadi.

Melissa speelt totaal op vijf verschillende trompetten. Sinds 2007 heeft ze een op maat gemaakte Yamaha trompet. Dit met de hand vervaardigde instrument maakt indruk door zijn erg vol en warm geluid, en deze trompet past perfect bij Melissa’s virtuoze spel en stijl. Haar prachtige spel en uitstekende techniek worden verder versterkt door haar mooie en vertederende uitstraling.
Als solo trompettist heeft Melissa Venema al geregeld gespeeld met toonaangevende orkesten en koren in binnen- en buitenland. Hierbij zijn het "Promenade Orkest ', het" Gelders Fanfare Orkest", het “koper-ensemble” van het “Koninklijk Concertgebouw Orkest” en de “Berliner Symphoniker”. Met dat laatste orkest trad Melissa op als solist tijdens de Classical Spectacular in Berlijn. Toen Melissa nog maar een kind was speelde ze al met gerenommeerde dirigenten als Bas Pollard en Vincent van den Bijlaard. Ze gaf ook al meerdere solo-optredens in het eminente "Concertgebouw" in Amsterdam, een van de belangrijkste podia ter wereld voor klassieke muziek. Haar publiek is soms net zo eminent: Melissa heeft de eer dat ze al twee keer voor Hare Majesteit Koningin Beatrix van Nederland heeft mogen spelen.

Een ander hoogtepunt in haar carrière is haar samenwerking met Andre Rieu en zijn Johann Strauss Orkest. Sinds 2008 is ze samen met dat orkest als solist al 14 keer opgetreden. 'Melissa was 13 jaar toen ze bij ons op het podium stond. Het publiek was verrukt toen het de prachtige klanken van Melissa's trompetspel hoorde. Maar niet alleen het publiek was enthousiast, maar ook alle leden van mijn orkest. Melissa is een zeer getalenteerde jonge dame en heeft een grote en succesvolle toekomst voor zich. Ik wens haar niets anders dan geluk voor haar leven en carrière", zegt Andre Rieu over Melissa. Door Melissa’s vertolking bij André Rieu, van Nini Rosso's "Il Silenzio" werd het publiek aangeraakt en emotioneel geroerd. Een van deze indrukwekkende prestaties is te zien op de video-hosting website YouTube, waar het filmpje al meer dan 12 miljoen keer was bekeken!

Maar Melissa heeft als solist ook gespeeld voor een internationaal publiek. Zo toerde ze door Zuid-Afrika in 2007 en 2009. Tijdens haar laatste reis, die niet te vergelijken is met een eenvoudig concert tour, gaf de nijvere muzikant ook een paar muzieklessen op scholen.
In Duitsland kreeg Melissa als mentor Till Brönner. In de winter 2010 stelde deze trompettist haar voor aan het publiek van de tv-show "Willkommen bei Carmen Nebel “, die door de ZDF werd uitgezonden. "De klompen vielen mij, want het belangrijkste wat men nodig heeft bij het spelen van de trompet is een prachtig geluid, en dat heeft ze gekregen als een natuurlijke gave, een geschenk van God als het ware, en ik was zo blij", zegt Till bij de bespreking van Melissa's spel. Carmen Nebel is ook zeker van Melissa’s talent: "Alle lof aan Melissa. Ik weet zeker dat ze grote dingen zal gaan doen!". Om niet alleen muzikaal, maar ook taalkundig uit de voeten te kunnen, voor toekomstige optredens in Duitsland, volgde Melissa Duitse lessen aan het Goethe Instituut in Amsterdam.
Een ander hoogtepunt in de carrière van Melissa Venema: ze vergezelde Britain's Got Talent-winnaar Paul Potts als speciale gast, op zijn tournee in Duitsland, met 13 zeer gewaardeerde concerten.

Melissa’s vierde album “The Trumpet is my Voice” is ontstaan in samenwerking met de succesvolle producent, musicus en componist Frank Nimsgern. Zijn brede oeuvre van filmmuziek, show arrangementen en muzikale producties zijn een perfecte aanvulling op het veelzijdige trompetspel van Melissa. Het album, met de titel: “The Trumpet is my Voice”, bevat naast bekende opera-aria’s ook een Bach-cantate. “Dit zijn nu geen aria’s gezongen door opera diva's op de conventionele manier, maar in plaats daarvan worden die geïnterpreteerd door mijn muzikale stem. - de trompet ", zegt Melissa.
Zo heeft Melissa evergreens zoals “Nessun Dorma” en “Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen” – de beroemde aria van de Königin der Nacht, uit Mozarts “Zauberflöte”- met haar trompet ingespeeld. Bovendien zijn ook melodieën uit opera’s zoals “Carmen” en “Tannhäuser” te horen.
Het album is op 7 september 2012 verschenen op het label DEAG Music, dat Melissa wereldwijd onder contract genomen heeft. DEAG Muziek is een bedrijf van de Deutsche Entertainment AG, dat ook live evenementen organiseert en actief is in de uitgeverswereld.


In November 2012 speelde Melissa bij de “Classical Spectacular” zes keer als soliste in de Royal Albert Hall in Londen, waarbij ze werd begeleid door het Royal Philharmonic Orchestra. Melissa speelde daar het derde deel van het Trompetconcert van J. Haydn en de Habanera uit de opera Carmen. Alleen Melissa kreeg een staande ovatie.


In December 2012 speelde Melissa tijdens de Max Proms als soliste drie keer in de Jaarbeurshallen in Utrecht. Ze werd daar begeleid door het Metropole Orkest. Melissa’s “Il Silenzio” kreeg een staande ovatie die niemand anders op die avonden ten deel viel.
In December 2013 speelde Melissa tijdens de Max Proms als soliste twee keer in de Jaarbeurshallen in Utrecht het derde deel van het Trompetconcert van J. Haydn. Ze werd begeleid door het Metropole orkest. Melissa kreeg een staande ovatie.

In februari 2014 trad Melissa met groot succes op met de brassband “Bazuin Oenkerk” in schouwburg “De Lawei” in Drachten. In juli 2014 trad Melissa op met de beroemde soul zangers Joss Stone tijdens het North Sea Jazz festival in Ahoy in Rotterdam.
In oktober 2014 had Melissa op uitnodiging gespeeld in Taipei in Taiwan met het “Taipei Chinese Orchestra”. Ze speelde daar het Haydn trompetconcert. Dit werd zeer gewaardeerd en zo veel lof van het publiek. Tevens speelde ze daar de “Habanera” uit de opera “Carmen” en als toegift een ontroerend Taiwanees lied genaamd “Lentebries”. Ook ontving zij op deze reis een speciaal voor haar gemaakte trompet, gefabriceerd door de Carol Brass fabriek in Taiwan.
In augustus 2015 speelde Melissa in Slowakije. Ze speelde tijdens de grote opening van het nieuwe voetbalstadion in Trnava. Het clublied van Trnava is “Il Silenzio” en de fans zongen uit volle borst mee. In september was Melissa geselecteerd om mee te doen met de auditie voor “Young Concert Artist” in het conservatorium in Leipzig. Ze werd als beste van de koperblazers gezien. In november speelde Melissa op de begrafenis van Leon Melchior, de beroemde paardenfokker. Ze was daar mede op uitnodiging van André Rieu. De plechtigheid vond plaats op zijn landgoed in Lanaken (België), ze speelde daar “Il Silenzio” als een van zijn laatste wensen.

In december 2015 is de vader van Melissa overleden. Het laatste concert wat hij nog had meegemaakt was de brassband “Excelsior” in Driezum-Wâlterswâld op 21 november.In 2016 was Melissa’s eerste optreden na het overlijden van haar vader tijdens het Valentijnsconcert in Heiloo. Dit concert was met het ensemble Melissa and Friendz. Het was een ontroerend en heel mooi concert. Op 1 juni 2016 is Melissa afgestudeerd aan het conservatorium van Amsterdam. Zij heeft haar studie beeïndigd na 10 jaar met een zeer goed.
Op 16/17 december 2016 trad Melissa op in het prachtige Konserthaus in Wenen.Haar optreden was met het Christmas in Vienna concert,waarbij zij begeleid werd door het O.R.F.Orchester. Zij speelde het Haydn trompetconcert en het publiek was onder de indruk van haar optreden. Zij moest 3x terug komen op het podium,vanwege het geweldige applaus.

Op 16 april ( 1e paasdag ) gaf de bekende pianist Wibi Soerjadi samen met Melissa een concert in de grote Bethel kerk in Drachten. Het concert was uitverkocht en het publiekvonden Wibi en Melissa een groot muzikaal duo. Het was een geweldig concert met prachtige muzikale verrassingen.
Op 1 oktober 2017 trad Melissa op bij 'de arc de Triomf' in Parijs, tijdens de herdenkingsplechtigheid van WOI. Zij speelde ' Il Silenzio' in aanwezigheid van ministers, ambassadeurs en de Frans president Macron. Het was een prachtig optreden en alle aanwezigen waren heel dankbaar dat Melissa naar Parijs was gekomen.
Op 27 december 2017 trad Melissa op als soliste in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam, met de beroemde meester pianist Wibi Soerjadi. Hij componeerde een nieuw muziekstuk voor trompet " The Kingdom" . Het was een groot succes en het publiek was onder de indruk van haar spel, en Melissa kreeg een staande ovatie!

Op 1 april 2018 speelde Melissa in de Baptisten gemeente De Verbinding samen met de bekende meester pianist Wibi Soerjadi. Wibi en Melissa verzorgden die avond een prachtig concert.

Van 30 mei tot 5 juni 2018 was Melissa uitgenodigd door the Ancients and Honorable Artillery Compagny of Massachusetts in Boston in de US, om te komen optreden tijdens herdenkings plechtigheden en een staatsbanket. Op 4 juni trad Melissa op tijdens het banket in de prachtige ballroom van het Park Plaza hotel in Boston. Haar optreden was indrukwekkend, en de Amerikanen waren diep getroffen door haar trompetspel. Vooral tijdens het Il Silenzio ging het publiek in de houding staan, en de Amerikanen hadden grote waardering dat Melissa naar Boston was gekomen om op te treden tijdens hun 380th Anniversary Banquet.

Van 11 april tot 16 april 2019 was Melissa in Durango in Mexico. Dit was in het kader van het Ricardo Castro Festival. Zij speelde daar solo met een symfonie orkest van 90 man. De muziekstukken die ze deed waren het Haydn trompet concert en de "Habanera" uit de opera Carmen. Daarnaast deed ze het populaire lied "La Bamba". Het optreden werd uitgezonden door Canal 1 Mexico.
Terwijl ze in Durango was gaf ze een masterclass aan trompet studenten. Ze werd daar Maestra Melissa genoemd. Ze gaf ook een klassiek recital met een pianist. Ze speelde werken van Neruda, Hummel en von Gluck. De mensen in Mexico waren dol enthousiast. Ze kreeg een staande ovatie na al haar optredens.
Op eerste paasdag 21 april 2019 speelde Melissa weer in de Baptisten gemeente De Verbinding samen met de bekende meester pianist Wibi Soerjadi. Het optreden was net als het jaar ervoor weer een succes.
Van 2 augustus tot en met 5 augustus was Melissa in Texas in de US. Zij werd gevraagd om naar San Antonio te komen en daar mee te werken aan een militaire begrafenis plechtigheid. De overledene was meneer Oliver Cwawford, hij was een WWII veteraan en een piloot. Hij had het verzoek om Melissa op zijn begrafenis Il Silenzio te laten spelen. De plechtigheid vond plaats op de 5e augustus in de Methodisten Kerk in San Antonio, Texas. Melissa werd begeleid door het strijkers ensemble van het San Antonio Philharmonisch Orkest.

 

bottom of page